Programació Gener 2014

 

Estimats amics, ací vos deixem la programació per al proper mes de gener. Des del Museu de Relleu vos desitgem unes bones festes de nadal i una bona entrada d’any.

Així mateix, us recordem que el 18  de gener es durà a terme la tradicional festivitat de Sant Antoni del Porquet. Una bona ocasió per visitar-nos i gaudir d’un dia ple de tradicions i esdeveniments tradicionals.

Rodar les Aixames

Cada 24 de desembre, des de temps antics Relleu i les Aixama (o fatxos) tenen una citació obligada a la plaça de l’església. Es tracta d’un ritual esdevingut en tradició que s’ha mantés al llarg dels segles sense cap variació significativa. Si en voleu saber alguna cosa més us deixem un article publicat al portal festes.org basat amb les informacions de dos veïns de Relleu.

Rodà de les aixames
El foc de la Nit de Nadal
Relleu (la Marina Baixa), 24 de desembre

Cada 24 de desembre al vespre, els xiquets i xiquetes de Relleu van per els carrers amb unes torxes d’espart anomenades “aixames”. Primer passen per les cases demanant les estrenes i cantant cançons nadalenques i al final, a la plaça major, encenen les torxes que fan rodar perquè no s’apaguin.

Durant la nit del 24 de desembre, nit de Nadal, són moltes les poblacions on és costum d’encendre foc, ja sigui fent una foguera ja sigui encenent unes torxes fetes amb tot tipus… [llegir-ne més...]

També trobareu més informació a [Aixama | Wikipèdia] i si voleu podeu fer una ullada al següent vídeo: Cant de la Sibil·la a Teulada (Mania Alta) on s’aprecia com es roden les aixames.