Història i formació

La història d’aquest edifici ha sigut molt peculiar: els plans de la construcció van ser elaborats per el cèlebre arquitecte D. Vicente Gascó en 1793. Encara que ell no va dirigir els obres, si que és van utilitzar els seus plans per alçar l’edifici. En els documents conservats que parlen sobre la construcció de la casa consistorial, es veu detallat la distribució que hauria de seguir la construcció.

Entrada del Museu de Relleu

Entrada del Museu de Relleu

Estaria format per una planta baixa i 2 plantes superposades. L’estil que va pretendre seguir Gascó va ser el neoclàssic que amb tan bons resultats estava utilitzant a Madrid Juan de Villanueva. Aquest estil és basava en la preponderància dels línies rectes i austeres. L’edifici havia de donar la impressió de ser sobri i macís.

Els materials utilitzats per la seua construcció van ser la pedra tallada per realitzar el sòcol, que té un metre d’alçada, mentre que la resta de l’edifici es va construir de pedra de mamposteria. Posteriorment es van tapar les parets amb un recobriment d’algeps però recentment s’ha demostrat que la mamposteria era el seu material constructiu. Els parets irregulars estaven unides amb argamassa.

Segons els plànols l’edifici devia albergar un forn, una presó de dones (açò ho especifica en el document), un matador i una sala de reunions. D’aquesta forma l’edifici era multifuncional i albergava diverses estàncies que permetien el seu ús públic.

L’edifici va anar deteriorant-se amb el pas del temps durant els segles XIX i XX. Durant la guerra civil va deixar d’utilitzar-se momentàniament, excepte la presó. Durant el Franquisme i la Transició, l’edifici va seguir el seu procés de deteriorament fins que en 1990 es va decidir restaurar la segona planta que era el lloc on estava situada l’escola de solfeig de la Societat Musical Lira Relleuense.

A finals d’aquesta dècada, la corporació municipal va decidir traslladar l’ajuntament a l’entrada del poble i d’aquesta forma l’edifici va quedar lliure i totalment destinat a albergar la funció de museu històric i etnològic. Després de molts anys de muntatge i organització, fou el 25 d’abril de 2005 quan el Museu de Relleu va obrir les portes al públic en general.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>